El Monogràfic

El Monogràfic és un espai que s’omple a través de programes monogràfics generalment desenvolupats per altres ràdios lliures, acompanyats d’una breu introducció per intentar aterrar-lo més a la realitat manresana. Les temàtiques de les què parla, van des de la història de les lluites llibertàries, fins a entrevistes a teòrics àcrates o anti-autoritaris actuals que han desenvolupat alguna aportació interessant. En definitiva, i tal i com ens informa la falca, el Monogràfic és un espai per a l’aprofundiment i la reflexió sobre temes específics: per què les lluites socials, no són superficials.

Des de l’espai del Monogràfic, hem decidit penjar merament aquells programes realitzats íntegrament per nosaltres, ja que la resta es poden trobar per les pàgines web de les diverses ràdios lliures. De totes maneres, i en cas de què algú estigués interessat en escoltar de nou un monogràfic i no el trobés ens podríeu escriure a radiobala.radiobala@gmail.com

Aqui pots escoltar la falca del programa el Monogràfic.

Entrevista a veïnes del Gamonal: a mitjans de més de gener del 2014, esclatà al barri burgalés del Gamonal un conflicte social que ha esdevingut en certa manera un referent necessari per a moltes lluites socials de com s’assoleixen petites victòries.

Lluny de la passivitat i la fe cega en institucions delegacionistes, les veïnes del Gamonal s’organitzaren assambleàriament i apostaren per l’acció directa sense mites ni complexos, en un enfrontament que no només ha aconseguit paralitzar el projecte autoritari del bulevard, sinó que ha servit com a pretext i punt de trobada de moltes veïnes fartes de tanta misèria i hipocresia.

El 8 de Febrer del 2014 tingué lloc a l’Ateneu Popular la Sèquia de Manresa una interessant xerrada realitzada per veïnes del Gamonal, on intentaren discernir els motius de la petita revolta. Una estoneta abans, els hi robàrem uns minuts des del pesol negre i ràdio bala per a realitzar-los-hi una entrevista que reproduirem avui en l’espai radiofònic del monogràfic.

Entrevista en Manel Tirado, amic de la infància i la joventut de l’Agustin Rueda: en Manel Tirado coincidí amb l’Agustin Rueda al barri de la Botjosa de Sallent a les darreries de la dictadura franquista i compartí amb ell multitud d’inquietuds i projectes en un barri miner, dur, distant i disgregat del poble.

Amb ell parlarem d’algunes anècdotes de la infància de l’Agsutin; de les motivacions que els impulsaren a lluitar; dels projectes que engegaren junts; de les raons per les què l’Agustín marxà a França i pels quals fou empresonat; de les circumstàncies en les que es produí el seu assassinat.

Però sobretot ens endinsarem en la què potser és la part menys coneguda de l’Agustin: la part més humana i emotiva.

Aquest Monogràfic realitzat des d’aquest espai radiofònic amb la col·laboració del Pèsol Negre, vol continuar sent un homenatge no només a l’Agustin, sinó també a una generació de lluitadores que arriscaren la vida i la llibertat en una lluita incessant no tan sols contra la dictadura franquista, sinó sobretot contra la democràcia continuista.

Entrevista en Pavel, ex-guerriller i membre de la Cooperativa Nuevo Horizonte de Guatemala:

La Guerra Civil de Guatemala fou un llarg conflicte bè·llic de 36 anys de durada que deixa un terrible impacte sobre la població, degut en bona part al genocidi estatal perpetrat principalment a base de les conegudes com  a polítiques de terra arrasada.

Més de 200.000 persones fóren assassinats; 40.000 desaparegudes. Hi hagué vora un milió i mig de desplaçats interns i unes 400.000 persones es refugiaren sobretot a Mèxic i els EUA.

Lluny de l’impersonalisme de les estadístiques el monogràfic consisteix en una entrevista realitzada el novembre del 2012 en Pavel, un ex-guerriller que participa activament en un dels grups armats i que passà 16 anys de la seva lluitant pel que creia just.

Amb ell parlarem de les motivacions que l’empenyeren a participar de la lluita armada, de les implicacions de la vida guerrillera; realitzarem una breu pinzellada a la història i el funcionament de la URNG, la guerrilla guatemalteca. Escoltarem alguna de les anècdotes que li tocà viure; i ens adentrarem en el projecte vital i polític en el que es troba immers ara mateix: la Cooperativa Nuevo Horizonte, una comunitat establerta al Petén que sorgí després de l’incompliment estatal dels acords de pau.

Malgrat les divergències abismals entre la concepció anarquista de la realitat que pretén sempre transmetre l’espai radiofònic del Monogràfic i la teoria marxista-leninista del què esta impregnat l’entrevistat, hem cregut necessari donar-li veu per a donar cabuda a una part massa sovint oblidada.

La realitat de les transsexuals a Honduras: el monogràfic de Ràdio Bala, titulat en aquest cas “El somni de despertar dona”, parla de la dura realitat de les transsexuals a Hondures. La majoria d’elles es veuen obligades a guanyar-se la vida al carrer degut a la falta d’alternatives econòmiques i laborals i a l’alt preu dels tractament hormonals i d’embelliment que utilitzen per a feminitzar els seus cossos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: